Penang, ostrov, kde je ukrytý poklad: Ta nejlepší malajská kuchyně
23.4. 2019

Na Penangu sice nenajdete bělostné pláže, ze kterých oči přechází, za to si ale opravdu pošmáknete. Chcete důkaz? Penang byl v roce 2014 zvolen jako nejlepší kulinářská destinace světa.

Ostrov Penang se nachází 140 kilometrů jižně od populárního ostrova Langkawi. Zatímco Langkawi je jedna velká přírodní scenérie, Penang láká hlavně na neuvěřitelnou směsici kultury, díky které zde objevíte mnoho čínských, buddhistických i hinduistických chrámů, mešit a dokonce i evropskou architekturu. Takže pokud vás tato stránka Asie láká, na Penangu budete mít nabitý program. Pláže můžou být možná trochu zklamáním, třeba vám to ale vynahradí výtečná kuchyně, kterou je Penang pověstný v celé Malajsii.

Kde se ubytovat

Srdce ostrova bije v George Town

Kdybyste měli čas navštívit na Penangu jen jedno místo, jeďte do George Town. Nikde jinde totiž nepoznáte Penang tak dobře jako tady. Na koupání to tu sice není, na Penang se ale jezdí za něčím jiným: za kulturou a dobrým jídlem. A přesně to v multikulturním George Town najdete.

George Town se může díky své minulosti pochlubit kolosálními historickými památkami.

Ulice v George Townu
Ulice v George Townu

Neutichající zábava v Batu Ferringhi

Batu Ferringhi je krásná pláž s bílým pískem, podél které najdete mnoho restaurací, širokou nabídku ubytování a hlavně – noční život, který se považuje za nejlepší na celém ostrově. Nejvíce to tu žije v pátek večer díky nočnímu trhu, na který míří nejen turisté, ale i spousta místních obyvatel. Pokud vás krásná pláž omrzí, jako zpestření volného času se nabízí zkusit třeba parasailing nebo windsurfing.

Aktivní dovolená v Bayan Lepas

Pár minut jízdy od penangského letiště se nachází letovisko Bayan Lepas, které ocení hlavně aktivní rodiny s dětmi. V jeho okolí se nachází nejvíce turistických atrakcí – navštívit můžete válečné muzeum, hadí chrám, akvárium nebo orchidejové zahrady. Co se týče přírodní scenérie, Bayan Lepas za ostatními letovisky trochu pokulhává, kompenzuje to ale příjemnými cenami v restauracích a ubytovacích zařízení.

Hadí chrám
Hadí chrám

Město, které nespí, Gurney Drive

Gurney Drive je město, ve kterém to žije. Zábava tu proudí ve dne v noci, takže když vás náhodou omrzí krásné výhledy na oceán, zabavit se můžete například v jednom z rozsáhlých nákupních center, hotelech, restauracích a barech té nejvyšší úrovně. Najdete tu ale i spoustu historicky významných památek z konce 18.století. Pokud se sem vydáte, připravte se na průvan v peněžence.

Doprava na Penangu

Půjčení skútru

Stejně jako snad v celé Jihovýchodní Asii, i na Penangu je vhodné si pronajmout skútr. Vše, co potřebujete, je akorát kopie pasu a pro jistotu i mezinárodní řidičský průkaz. Ne že by to půjčovny kontrolovaly, pokud byste však způsobili autonehodu, viníkem byste byli automaticky vy – bez ohledu na skutečnou vinu.

Pozor, jezdí se vlevo!

Při jízdě buďte opatrní a předem si zjistěte, zda se vaše cestovní pojištění vztahuje i na úrazy způsobené během řízení dopravního prostředku. Přestože uvidíte místní i turisty jezdit bez helmy, doporučujeme ji vždy mít – nejde až tak o pokutu v případě policejní kontroly, ale hlavně o vaši bezpečnost.

Půjčení skútru je v Penangu samozřejmostí
Půjčení skútru je v Penangu samozřejmostí

Taxi

Nejrychlejší, nejjednodušší, nejpohodlnější. Taxi dojedete všude za poměrně příznivé ceny, Uber v Malajsii nefunguje, místo něj však můžete použít lokálního operátora Grab, který se používá stejným způsobem.

Autobusy

Pokud nechcete využívat taxi, možností jsou lokální autobusy zvané Rapid Penang. Jsou levné, ale na delší cesty nepohodlné.

Tipy na výlet

George Town: Vše z Malajsie na jednom místě

Chcete poznat rozmanitost Malajsie na jednom místě? V tom případě nesmíte minout George Town – multikulturní město, které si zamiluje každý. Mísí se zde malajské, čínské, indické i evropské kulturní vlivy a k obdivu se tu nabízí hned několik krásných chrámů, například Kek Lok Si – největší buddhistický chrám v Malajsii.

Chrám Kek Lok Si
Chrám Kek Lok Si

Ulice jsou dekorovány uměleckým graffiti, na každém rohu cítíte vůni výborné kávy a ke všem kulturním pamětihodnostem se dostanete pěšky, aniž by vás obtěžovala projíždějící auta. Jediným dopravním prostředkem je tu rikša, kterou si můžete stopnout místo taxi.

Láká vás ochutnat něco nového? Navštivte farmu tropického ovoce

V západní části ostrova se nachází farma tropického ovoce, kde uvidíte až 250 tropických ovocných stromů. Součástí prohlídky je samozřejmě ochutnávka a o víkendech tu mají pro návštěvníky připraveny i čerstvé ovocné džusy nebo barbecue.

Na motýlí farmě spatříte více motýlů, než kolik jich uvidíte za celý život

Pokud se vám zvedne nálada, když uvidíte krásně zbarveného motýla, zamiřte na motýlí farmu, která se nachází poblíž Batu Ferringhi – jen 6 kilometrů od farmy tropického ovoce. Žije zde více než 4 000 motýlů ze 120 druhů.

Penangský národní park: nejmenší džungle na světě, která se ale nemá za co stydět

Národní park Penang je nejmenší národní park na světě, přesto v něm žije více než 410 druhů rostlin a 140 druhů zvířat včetně makaků, vyder, želv a delfínů. Zelenou džunglí vás provede několik značených stezek.

Penang, část Národního parku
Penang, část Národního parku

Stěžejní důvod k návštěvě Penangu: Boule za ušima

Pokud v Penangu navážete hovor s místními, můžete si být téměř jisti, že dřív nebo později se dostanete k jednomu z nejoblíbenějších penangských témat: K jídlu. Penangská kuchyně je skvělá a nejen místní to moc dobře vědí. V roce 2014 byl Penang zvolen světově proslulým turistickým průvodcem Lonely Planet jako nejlepší kulinářská destinace na světě. Obecně celá Asie je známá neobyčejně dobrou kuchyní, a když smícháte kulinářské zvyky Malajsie, Indonésie, Indie, Číny a Peranakanu, je jasné, že výsledek prostě nemůže být špatný.

Jídla, která, když nezkusíte, jako byste v Penangu ani nebyli!

Penang Char Koay Teow

Char Koay Teow je populární jídlo, které je k dostání ve stáncích snad v každé ulici Penangu. Pochutnáte si na misce smažených rýžových nudlí s pažitkou, vejci, křupavými fazolovými klíčky a krevetami. Pokud chcete ochutnat nejlepší Char Koay Teow ve městě, nebude to snadný úkol: Každý vám řekne něco jiného. Ať už se Char Koay Teow rozhodnete zkusit kdekoliv, ujistěte se, že se připravuje na dřevěném uhlí. Jen tak se vám ho podaří ochutnat s nezaměnitelným kouřovým aroma.

Char Koay Teow
Char Koay Teow

Asam Laksa

Při návštěvě Malajsie pravděpodobně často uslyšíte termín „Peranakan“ – Jde o potomky čínských přistěhovalců, kteří se v Malajsii a Singapuru usadili v 15.-17.století. Tito přistěhovalci s sebou přinesli svou tradiční čínskou kulturu, která se během desítek let spojila s tou malajskou a vytvořila unikátní kulturní směs, která se nazývá Peranakan.

Asam Laksa
Asam Laksa

Jedním ze zázraků peranakánské kultury je Asam Laksa – mírně kyselý vývar s pikantními makrelami a tamarindem (nakyslou dužninou lusků tropického stromu, které jsou také nazývány jako indické či kyselé datle).

Tau Sar Piah

Stejně tak jako je Malajsie plná kontrastů, tak i oblíbená penangská svačina sází na to, že protiklady se přitahují. Tau Sar Piah je druh pečeného pečiva s fazolovou náplní a zatímco vršek je drobivý a mírně slaný, náplň je hladká, měkoučká a příjemně sladká. Tento kontrast si zamilujete a budete chtít další a další!

Nasi Lemak

Ačkoliv by se Nasi Lemak mohl jevit jako dietní záležitost, v překladu to doslova znamená „tučná rýže“. Rýže se totiž vaří v mastném kokosovém mléku a pandánových listech, které mají jemnou sladkou aromatickou chuť. K rýži dostanete smažené ančovičky, vařené vejce, plátky okurky, smažené kuřecí kousky a arašídy. Nezapomeňte si vzít i svazek Sambal chili, pokud bude k dispozici. Nasi Lemak se nejčastěji podává jako snídaně, dát si ho ale můžete kdykoliv během dne.

Nasi Lemak
Nasi Lemak

Kueh Pie Tee

Kueh Pie Tee je populární občerstvení v Malajsii i Singapuru, kde se konzumuje převážně jen na rodinných oslavách a sešlostech. Kueh pie Tee byste si mohli snadno splést s jarními závitky, protože jejich obsah je v podstatě totožný – bambusové výhonky, tenké plátky zeleniny a krevety. Na rozdíl od hladkých jarních závitků jsou však Kue Pie Tee v křupavé skořápce. Nikdo neví, kde mají Kueh Pie Tee původ, pravděpodobně se však jedná o peranakánské jídlo obohacené o vlivy britské kultury.

Otak-Otak

Otak-Otak je rychlá svačina z okořeněné rybí pasty vařené v banánových listech. Konzistencí se podobá tofu či vařeným vejcím a oblibě se těší nejen v Malajsii, ale také v Indonésii.

Duck Koay Chap

Pokud byste se někoho zeptali, kde jedl nejlepší polévku, Asie by byla jasná odpověď. Originální chutě, silně aromatická vůně a sytost stejná jako u hlavního jídla – to jsou důvody, proč si dát horkou polévku i v těch největších vedrech. V polévce Koay Chap nechybí smažené rýžové nudle podávané v tmavé sójové omáčce, vepřové a kachní maso, koule na způsob rybích karbanátků, spousta zeleniny, vejce a bohatá směs koření jako je anýz, hřebíček, skořice a prášek pěti koření. Tak co, už se vám sbíhají sliny?

Krátký videoprůvodce po Penangu

Štítky k článku:

Sdílejte článek se svými přáteli!